Avelsmål

Exteriör
Givetvis försöker vi följa standarden så mycket som möjligt, men det betyder inte att det inte finns utrymme för egna åsikter och prioriteringar inom vissa områden. En sheltie älskar att röra på sig, och måste ha en kropp som håller för ett aktivt liv. Därför är en sund kropp byggd för att arbeta vår högsta prioritet.

Mellanhänder och hasor ska vara starka, och kroppen muskulös. Kroppen ska vara byggd på ett sådant sätt att minimalt med energi krävs i både trav och galopp, och det ser ut som om hunden flyter fram. Vi lägger stor vikt vid benstomen, som inte får vara för tunn, men samtidigt ska hunden fortfarande vara lätt i kroppen.

Ryggen ska vara stark och inte för lång. Det är lätt hänt att en hund med lång rygg ser ut att ha snyggare rygglinje och bättre driv från bakkroppen, men man måste även tänka på vilken påfrestning på länden som detta ger. Enligt rasstandarden ska sheltien vara endast något längre än den är hög, mätt från skulderled till sittben, och det är något som ibland blir lite bortglömt. Även om sheltien ska vara väl vinklad med en markvinnande trav, kan man ha i åtanke att sheltien älskar att galoppera och ska ha lika lätt för vägvinnande rörelser även där. Men det är lätt hänt att man bara stirrar sig blind på hundens rörelser i trav.

Sheltien är en arbetande hund, och även om pälsen är viktig för det rätta uttrycket är det viktigt att den aldrig blir ett hinder för hundens rörelser. Det är även viktig för den vanliga hundägaren att pälsvården inte blir allt för omfattande.

En frisk hund är viktigast av allt, och därför har vi stora krav på våra hundar när det gäller ögon och ledhälsa. Vi kontrollerar höfter, armbågar, hasleder och patellor och avlar bara på hundar som är utan anmärkningar. Vi undviker att avla på hundar som har olika former av ärftliga ögonsjukdomar eller defekter och följer i övrigt rasklubbens rekomendationer.

Mentalitet
Mentaliteten är för oss det absolut viktigaste att ta hänsyn till i avelsarbetet, men det betyder inte att vi för den skull bryr oss mindre om exteriören. Majoriteten av alla hundägare har sin hund som en kär familjemedlem, och för oss är det viktigast med en frisk hund som passar in i det samhälle vi lever i. Om hunden dessutom är vacker att se på är alla mål uppnådda.

En Sheltie ska vara lättlärd, intelligent och arbetsvillig. För oss är det viktigt att behålla en del av sheltiens ursprung som vallhund, där samarbetsvilja och vallinstinkt är två viktiga egenskaper.

I rasstandarden står det att sheltien får vara reserverad men inte verka nervös, men vi vill gå ett steg längre och lägga in begreppet rädsla. En Sheltie får aldrig vara rädd i vardagliga situationer. En egenskap som kan ställa till med stora problem för både hund och ägare är benägenheten att fly. Visst får en hund bli rädd, men det är viktigt att den inte är allt för lätt skrämd och att den kan hantera sin rädsla på ett sunt sätt. Vårt samhälle är inte alltid särskilt anpassat till hundar, och vare sig sheltien blir jagad av stora hundar eller går en promenad med nyårsraketer och smällare vinandes måste den kunna acceptera situationen och inte bli blockerad.

I vårt avelsarbete lägger vi stor vikt vid resultat från karaktärsprov och mentalbeskrivningar, och alla kennelns avelshundar har godkänt resultat.